Як правильно обрати термос для походу?

21 june 2022

Термочашки Zojirushi

Що може бути простіше, ніж обрати термос? У цьому ж немає нічого складного. Ну, принаймні я так думав до того, як почав дивитись придатні термоси для походу в гори. Скільки часу я витратив на пошук потрібної інформації. Жах. Виявляється, у сучасних термосів є багато важливих відмінностей, на які обов’язково варто звернути увагу. І щоб у вас не було проблем після покупки, я хочу розповісти вам про термоси, а також про те, як їх обирати для походу.

Корисна інформація про термоси

Термос у поході — незамінна річ. Тому що якщо забратися далеко в ліс або в гори, то знайти магазин, у якому продаються гарячі напої, буде складно, якщо взагалі можливо. А глибоко в лісі чи високо в горах іноді так хочеться чогось гаряченького. Тут-то на допомогу й приходить термос.

Термос — це посудина, яка зберігає температуру напоїв і страв за допомогою вакууму між стінками. Ви, можливо, не знали, але в термосі є подвійні стінки: зовнішня поверхня колби й корпус. Між ними проходять міліметри вакууму, який створений при відкачуванні повітря за сучасною технологією. Це й дозволяє звести втрати тепла від стінок до мінімуму.

Уразливим місцем термосу є горлечко або отвір клапану, з якого й тече рідина. Але все частіше виробники використовують спеціальні системи з маленьким виходом, через який всередину потрапляє дуже мала кількість холодного повітря. Саме ці особливості конструкції роблять термос кращим рішенням для збереження температури різноманітних напоїв і їжі. При цьому товар не коштує захмарних грошей.

Які бувають термоси?

За сферою використання:

  1. Для відпочинку, навчання й роботи. Через те, що цей вид термосу використовують часто, іноді навіть щодня, він повинен бути легким. Об’єм у нього до половини літра, тому що він застосовується, як правило, одною людиною та тільки частину дня. Ймовірність впустити виріб мінімальна, тому міцність у нього середня. Через це він може бути навіть з крихкою скляною колбою.
  2. Для туризму. Виріб з невеликою вагою, а колба разом з тим металева. Тому що, по-перше, з термосом доведеться ходити декілька годин поспіль і, по-друге, він може випадково впасти, тому скляна колба буде поганим рішенням. Об’єм від літра підійде для подорожей на декілька днів чи для коротких подорожей великою компанією.
  3. Універсальні. Підійдуть під більшість завдань, тому що мають середню вагу, металеву колбу й об’єм від 0,5 до 0,8 літра.

За типом конструкції:

  1. Для рідин:
    a. «Куля». Гарне рішення для одного чи двох людей. Корпус циліндричний, звужується догори. А кришка може використовуватись як чашка. Переносити термос зручно як у руці, так і в сумці, рюкзаку. Розглянемо основні варіанти пробок виробу:
    i. Гвинтова заглушка. Найдовговічніше рішення, тому що використовується мало комплектуючих. На жаль, коли викручуєш заглушку, з колби виходить дуже багато тепла.
    ii. Внутрішня кришка з кнопкою. Дуже зручне рішення, тому що достатньо буде натиснути на кнопку, щоб налити собі напій. Кришки з невеликим отвором — найкращі для одного-двох людей. Такі кришки пропускають дуже мало холодного повітря всередину.
    b. З кришкою-помпою. Підходить для великих компаній. У виробу широкий корпус, який догори закінчується великою кришкою з кнопкою й горлечком. При натисканні з отвору, який направлений вниз, виливається велика кількість рідини, втрати тепла при цьому мінімальні.
  2. Для їжі. Широкий корпус і горлечко, використовується гвинтова заглушка. Ви можете застосовувати кришку як тарілку.
  3. Універсальні. Гібрид двох попередніх видів. Є пробка з клапаном, тому напої наливати дуже зручно. При цьому корпус широкий, що дозволяє комфортно зберігати й доставляти їжу. Кришка може використовуватись як чашка або тарілка.

Як обрати термос для походу?

  1. Матеріал колби. У жодному разі не варто брати термоси зі скляною колбою. Вона при першому ж падінні може розбитись. Гарною альтернативою буде металева колба, яка міцна й до того ж краще утримує тепло.
  2. Розмір термосу. Варто звертати увагу на об’єм колби, розміри стінок та відстань між ними. Тут усе залежить від ваших цілей, якщо сумніваєтесь, потрібно знайти золоту середину між компактністю та місткістю.
  3. Внутрішня кришка. Якщо вам важлива довговічність, варто взяти виріб з гвинтовою заглушкою. Якщо ж важливий комфорт, беріть внутрішню кришку з кнопкою. Так ви зекономите велику кількість часу, коли будете наливати напої. Але заварювати чай або каву в термосі при такій системі з кнопкою не рекомендується, тому що заварка заб’ється в щілини.
  4. Горловина. Широка горловина буде простіше пропускати холодне повітря, тому віддавайте перевагу виробам з вузьким горлечком.
  5. Тип покриття та колір. Немає довговічнішого покриття, аніж полірований метал, але красивим його назвати важко. А ось кольорові матові та глянцеві покриття дуже добре виглядають. Деякі з них до того ж приємні на дотик.

Вибір термосу для походу буде легкою задачею, якщо ви будете враховувати всі перераховані пункти.

термоси Zojirushi

Чим виділяється продукція Zojirushi

Великою популярністю користуються японські термоси компанії Zojirushi. І це не просто так. Давайте розглянемо особливості цих термосів.

  1. Колба. Внутрішні стінки з тефлоновим покриттям (Non-Stick Coating), через це у напоїв і їжі не буде неприємного присмаку металу. До того ж на стінках будуть набагато гірше затримуватись запахи, смаки та наліт.
  2. Стінки. Між стінками виробу відстань всього 1 мм, це робить товар компактнішим. Тому його буде простіше покласти в кишеню рюкзака чи в сам рюкзак.
  3. Внутрішня кришка. Всередині є клапан з вузьким отвором, що дозволяє довше зберігати температуру гарячих напоїв та їжі. При цьому верхня частина кришки сконструйована так, що вода з термоса ллється рівнім струменем, а бризок немає. Так вам на руки не потрапить окріп.
  4. Матеріали. Використовується полегшена нержавіюча сталь, тому при довгих походах з термосом ви витратите менше сил. Також до пластику виробу дуже приємно доторкатись. І разом з тим матеріал безпечний: у пластику немає токсичного бісфенолу. Ви не нашкодите собі, коли будете користуватись товаром.

З термосом Zojirushi гаряче буде залишатись гарячим приблизно протягом 24 годин, потім ще довгий час буде просто теплим. А холодне залишиться холодним трохи менше по часу.

Це все, що мені потрібно знати?

Так. Тепер ви знаєте достатньо, щоб швидко придбати собі відповідний до потреб термос. Прийміть правильне рішення, обирайте тільки той магазин термосів, який буде офіційним, щоб отримати оригінальну гарантію від виробника й не купити підробку.