Як обрати термос для чаю

16 october 2023
термос для рідин

Як обрати термос для чаю? На що звертати увагу? Читай поради і купуй ідеальний термос для своїх улюблених напоїв.

В той момент, як гарячий паруючий напій, заварений у термосі, потрапляє до твоєї чашки — згадується щось неосяжне, тепле, рідне. То оживають дитячі спогади про бабусину турботу. Коли взимку тебе промерзлого, всього засипаного снігом після катань на санчатах чи закиданого сніжками, треба було швиденько прогріти.

Або згадується чаювання під час прогулянки в засніжений ліс з батьками. Багато снігу, голих гілок та слідів зайця. Набігавшись, стомившись, ти смакуєш найсмачніший в світі чай прямо в лісі.

Яким був той термос? Напевно чималий, на всіх друзів, що кидались сніжками, могло вистачити. Можна було налити чай у кришку від самого термосу.
Його оберігали від падінь та механічних ушкоджень.

То був термос зі скляною колбою. Зараз теж такі виготовляються. Але в наші дні різновидів термосів стало так багато, що без гайду по вибору вже не обійтись.

До речі, назва термос пішла від грецького слова термо — що означає теплий або гарячий. Але таку назву посудина отримала пізніше, не відразу, як був винайдений. Цікавий винахід, що являв собою ємність з подвійними стінками і вакуумом між ними, спершу отримав назву посудина Дьюара. Бо був вигаданий і створений вченим з Шотландії сером Джеймсом Дьюаром (знався на хімії та фізиці). Виріб мав можливість зберігати температуру рідини, яка знаходилась всередині. Це відбувалось за рахунок того, що створений між стінками посуду вакуум (тобто відсутність повітря) не сприяв передаванню температури від однієї стінки ємності до іншої.
Отже, в 1892 році з’явився прабатько нашого сучасного, такого улюбленого і корисного в різних ситуаціях, термоса. Правда, цей винахід деякий час лишався просто цікавинкою, без комерційного потенціалу. Допоки здатність термоізоляції колби не здогадався широко використовувати в побуті Рейнольд Бергер. В 1904 році Рейнольд зареєстрував торгову марку. Ще трішки згодом почав продавати права на виробництво термосів.

Сьогодні можна придбати термос для їжі, термос для чаю, термос заварник для чаю (спеціальний лише для заварювання заварки), різновиди термосів — термокружки, термокухлі, плоскі термоси для прохолодних напоїв, дитячі з різними поїлками та трубочками.

Як вибрати термос

Термоси різняться матеріалами, з яких виготовлені, об’ємами, призначенням.
Але об’єднує їх наявність внутрішньої колби та вакуум між колбою та корпусом. Завдяки чому і зберігається температура всередині термосу.

Давай розбиратись, що саме потрібно тобі.

Як вибрати термос для чаю

Щоб вибрати хороший термос для чаю, треба визначитись, де він буде використовуватись. Вдома, в офісі, на прогулянці, в поході. Ознайомся з порадами та зможеш купити термос для чаю кращий, ніж тільки можеш уявити.

Звертай увагу на:

  • матеріал корпусу та внутрішньої колби;
  • внутрішнє покриття;
  • форму та розміри горлечка термосу;
  • спосіб закривання термосу (наявність пробки чи різьблення, яка кришка);
  • спосіб наливання;
  • об’єм;
  • дизайн.
термос

Зовнішній матеріал термосу виготовляється зі сталі або пластику.
Сталеві термоси більш стійкі до ударів та механічних пошкоджень.
Пластикові більш легкі за вагою.

Внутрішня колба також може бути з різних матеріалів.
Скляна.
Мінус - крихкий матеріал, потребує бережного ставлення.
Переваги - зовсім не вбирає в себе запахів, легко миється, ідеально підходить для заварювання трав’яних чаїв.
Стальна.
Загальна вага термосу буде легша, в порівнянні зі скляною конструкцією. Такий термос стійкий до ударів.
Ці дві характеристики роблять його найбільш вдалим для тривалих походів.

Горло термоса може бути широким або вузьким. Обирай вузьке горло, якщо є необхідність, щоб термос для чаю довше утримував температуру напою.
З широким горлом вміст швидше охолоне. Проте посудину буде легше мити.

Пробка та кришка. У більш старих моделях термосів ще можна зустріти коркову пробку. Вона чудово закриває термос, але лише перший час. Сучасний термос для чаю матиме теплоізолюючу пробку із різьбленням, що надійно вкручується в горлечко. Також зазвичай пробка має спеціальний отвір-клапан для наливання рідини, не викручуючи при цьому пробку щоразу. Таким чином температура всередині термоса не буде занадто швидко змінюватись.

Додатково термос для чаю може оснащуватись ще однією кришкою, яка виконуватиме функцію чашки, трубочками, заварником з ситом, ремінцями, ручками, чохлом для транспортування.

Об’єм термосу може сягати від 0,24 л (дитячі термоси) до 10 л. Середній термос для використання вдома чи для походів на одну людину - це 1-2 л. Для великої компанії вдома, офісі або для виїзду на природу обери великий термос з помпою.

Невеличка інформація на замітку. Термос треба наповнювати повністю, щоб він гарно зберігав температуру. Наповнений до половини чи менше — дуже швидко втратить потрібний градус. Не варто залишати в термосі вільний простір. Тому треба гарненько обдумати та знайти баланс між об’ємом самого термоса та об’ємом потрібної для тебе гарячої рідини.
І ще, перед тим, як залити чай, обдай термос окропом. Це теж сприятиме довшому збереженню температури. Але цей лайфхак підійде для металевої, пластикової колби. А скляна колба має бути з термостійкими характеристиками.


Дизайн

Звичайно, на дизайн варто звертати увагу так само, як і на якість. Тому що якісний термос для чаю буде слугувати довго та допомагатиме створювати особливу атмосферу.

Як купити якісний термос для чаю
На що звертати увагу під час купівлі та як перевірити на якість.
- Перевір запах всередині термоса, він не має бути різким та неприємним.
- Зроби простий тест, легенько струси термос. Якщо збірка якісна — трясіння не буде супроводжуватись деренчанням та іншими подібними звуками.
- Розкрути та закрути кришку і пробку. Цей процес має проходили легко, і деталі повинні щільно прилягати.
- Герметичність теж бажано перевірити, якщо є така можливість. Налий воду та переверни пробкою донизу.
- Обдивись внутрішню поверхню колби, вона повинна бути гладенькою, без вад та пошкоджень.
- Теплозбереження перевірити можна, лише наливши в термос окріп. Якщо корпус через 5-10 хвилин нагріється — це свідчитиме про дуже погану якість та порушені властивості термоса.
Тестування витримано? Отже, обраний термос для чаю хороший.


Правила догляду

Твій кращий термос для чаю потребує не лише ретельного відбору, а і певного догляду.
-Не допускати застоювання рідини усередині.
-Мити термос лише м’якими мийними засобами (ідеально використовувати спеціальний очищувач для термосів, наприклад від бренду Zojirushi)
-Не використовувати предмети, які можуть подряпати посудину зсередини.
-Не мити в посудомийній машині.
-Не наливати сильногазовану воду
-Якщо колба має тефлонове покриття - не використовувати такий термос для дуже кислих напоїв, та не класти в пустий термос лід з гострими краями.
-Бажано носити термос у чохлі та берегти від ударів і інших механічних пошкоджень.

термос Zojirushi


Zojirushi

Дуже великий вибір різноманітних термосів представлений брендом Zojirushi.
Це всесвітньо відома торгова марка з Японії, зі своєю філософією та майже 100-річною історією.
Логотип у вигляді слоненяти та назву Zojirushi має з 1961 року. Слоненя в Японії символізує домашній затишок. Можемо з упевненістю сказати, що чаювання з термосами Zoji матиме вайб затишку та комфорту. Вироби для щоденного ужитку здивують та порадують своїм функціоналом та японською естетикою.
Гарантія в 5 років на термозберігаючі властивості термосів свідчить про відмінну якість продукту.

Що пропонує компанія:

  • харчові термоконтейнери
  • набори для ланчу
  • термоси для чаю
  • термоси з помпою
  • дитячі термоси
  • термокружки
  • термокухлі
  • чохли
  • спеціальний очищувач для термосів

Окремо хочемо виділити, що тут можна не лише купити термос для чаю, а і придбати комплектуючі та замінні деталі. Якщо загубилась чи пошкодилась кришка/пробка/прокладка — її можна придбати окремо, та оновити свій улюблений термос для напоїв.

термос Зоджіруші

Що особливого є у Зоджіруші?

-Термоси зберігають високу температуру протягом 24 годин.
-Термокружки тримають гаряче або холодне 6 годин.
-Ідеальна ізоляція, жодна рідина не просочиться. Харчові контейнери підходять і для супів.
-Корпус усіх термосів виготовлений зі сталі зменшеної товщини, тому виріб має меншу порівняльну вагу.
-SlickSteel — це спеціальне внутрішнє покриття на сталевих колбах, яке легко миється, не піддається окисленню, та не вбирає в себе запахи напоїв.
-Термокружки оздоблені зручними продуманими поїлками, кнопками та фіксаторами кришки — для безпечного і легкого пиття на ходу, використовуючи лише одну руку.

Універсальний термос

Універсальний термос

Та не існує універсального термосу. Краще для кожної ситуації обрати різні термоси.

В похід — міцний сталевий термос на 2 л, з чохлом чи ремінцями для кріплення.

Для офісу чи великої родини — великий термос з помпою.

Для заварювання трав’яних чаїв — зі скляною колбою.

Для повсякденного вживання в машині, на прогулянці, в офісі на 1-2 порції напою — термокружка або термокухоль.

Створюй свої традиції та ритуали вживання напоїв.