Правила догляду за термосами

06 february 2024

Як правильно доглядати за термосом. Здавалося б, просте питання. Але є нюанси, про які варто знати.

Термос був створений більш ніж 100 років тому, щоб полегшити наш побут. І весь цей термін винахід дійсно в активному користуванні майже в кожній родині, в будь-яких ситуаціях стає гарним помічником. Щоб зберегти улюбленому термосу зовнішній вигляд та функціональність на довгий період, необхідно правильно доглядати за ним.

Ознайомтесь з правилами догляду за термосом та рекомендаціями з очищення. Дотримуйтесь їх та тіштесь улюбленим термосом довгі роки.

Правила догляду за термосами будь-якого типу 

Деякі дії можуть призвести до пошкоджень функціоналу та псуванню зовнішнього вигляду термосу. Зламана внутрішня колба призведе до втрати теплоізолюючих характеристик приладу. 
Пошкодження внутрішнього та зовнішнього покриття — до утворення іржі або навіть отворів в стінках. Деформація гумових ущільнювачів — до втрати герметичності.

Категорично не можна робити:

  • Терти, шкрябати жорсткими предметами внутрішнє та зовнішнє покриття.
  • Провокувати удари та падіння. Не переміщуйте термос, тримаючи його лише за кришку. Не варто розмахувати, утримуючи за ремінець (для моделей, де він передбачений).
  • Розміщувати всередині колби тверді предмети.
  • Наповнювати сухим льодом та сильно газованими напоями.
  • Розбирати самостійно колбу.
  • Використовувати запасні частини від інших моделей.
  • Утримувати поруч з відкритим вогнем та іншими джерелами високої температури. Також не можна кип’ятити виріб
  • Гріти в мікрохвильовці.
  • Мити в посудомийній машині, сушити в сушарці.
  • Використовувати агресивні хімічні речовини (розчинники фарб, відбілювачі та подібне).
  • Наливати рідини з високим вмістом солі.
  • Залишати їжу, напої чи залишки їх всередині термоса на тривалий термін.

Особливо продукти, які схильні до газоутворення в процесі псування. Гази створюють тиск усередині колби та можуть деформувати гумові ущільнювачі.


Також існують правила поводження з термосами, щоб не заподіяти шкоди собі.
Необережне користування термопродукцією, наповненою гарячим вмістом, може призвести до опіків.
Випадкове протікання та проливання гарячої рідини, вихід гарячого пару, теж можуть призвести до термічних травм та псуванню речей.

Правила користування:

  • Тримайте термос, особливо наповнений гарячим, в недосяжності від малих дітей.
  • Не користуйтесь пошкодженою продукцією.
    Тріснута колба може призвести до нагрівання зовнішньої частини термосу і, як наслідок, до обпікання рук. Деформовані ущільнювачі в кришці — до втрати герметичності та витікання рідини.
  • Закручуйте кришку, закривайте всі її клапани завжди ретельно та щільно.
  • Наливаючи напій, лишайте 1-2 сантиметри вільного простору для пробки.
  • Не пийте з термосу під час керування автомобілем.
  • Не відкривайте термос близько до обличчя.
  • Закручуйте та відкручуйте кришку наповненого термоса, тримаючи його рівно, (краще, щоб він стояв на рівній твердій поверхні). Не нахиляйте в цей час.
  • Слідкуйте, щоб в колбу не потрапляли листки чаю чи шматки фруктів — вони можуть застрягти в пробці, це призведе до втрати герметичності та витікання рідини.
  • Нахиляйте термос повільно щоб налити в чашку чи зробити ковток з термокружки.
  • Не трясіть та не підкидайте.
  • Якщо через утворений вакуум складно відкрити пробку — спершу необхідно зменшити тиск в термосі. Для цього відкрийте отвір для наливання рідини, і вже тоді відкручуйте пробку.


Запасні деталі та комплектуючі для термоса

Час від часу варто замінювати деякі деталі вашого термосу чи термокружки.
Гумові та пластикові зйомні частини схильні до механічних пошкоджень та деформацій. Це нормально для термоса, що в активному користуванні.

В магазині Zojirushi можна придбати усі потрібні запасні деталі: кришки для термокружок різних моделей, внутрішні кришки до термосів, зовнішні та додаткові чашки, пробки, прокладки для кришок, пробок та клапанів.
Також можна купити чохол, який захистить від подряпин зовнішньої частини корпуса та пом’якшить удар у разі падіння.

Як правильно мити термос:

  • Мити термос необхідно щоразу після використання.
  • Обов’язково ретельно ополіскувати колбу та деталі під проточною водою від мийного засобу.
  • Після кожного миття дати просушитись термосу та всім деталям природнім способом і лише потім збирати їх.
  • Термоси, що мають сталевий корпус та сталеву внутрішню колбу без спеціального покриття — після миття протерти від крапель води і потім лишити сушитись.
  • Знімайте з кришки ущільнювачі перед кожним чищенням.
  • Ззовні та всередині можна омилювати лише м’якою губкою з делікатним мийним засобом.
  • Пластикові та гумові деталі кришки можна очищати за допомогою не жорсткої щіточки або губки.
  • Ремінці та чохли з тканини замочити в розчині води та засобу для миття посуду на деякий час, ретельно ополоснути, промокнути рушником і лишити досушуватись. При сильних забрудненнях дозволяється потерти губкою.


Для контрольного ополіскування бажано використовувати фільтровану або кип’ячену воду. Тому що в різних регіонах вода може містити різні домішки, від яких іноді утворюються плями з іржею або мінералами.

Позбутись таких нальотів допоможе оцтовий розчин. Змішайте оцет з гарячою водою у пропорції 1:9, залийте в колбу і залиште максимум на годину. Важливо не накривати термос в цей час. Після спливу терміну ретельно прополощіть проточною водою та виконайте усі рекомендації з догляду за термосом.

Спеціальний засіб для чищення термоса

Чай та кава є сильними фарбниками для різних типів поверхонь, тому навіть на спеціальному покритті термосів можуть лишатись плями від них. Японський виробник Zojirushi, що спеціалізується на виробництві термопродукції, виготовляє також спеціальний розумний очищувач, який легко впорається з нальотом, плямами та запахом.

Пакування очищувача складається з чотирьох саше, кожне з них містить по 10 грамів засобу у вигляді сухого порошку.
Для того, щоб очистити термос, необхідно зробити розчин з теплої води та засобу. Пропорція — 10 грамів (одне саше) на 1 літр води. Тобто для миття маленької термокружки об’ємом 0,48 л вистачить половинки саше. І другої половинки саше для приготування окремого розчину для замочування розібраної кришки.
Залити приготований розчин в термос чи кружку та залишити на 2 години. Кришку та комплектуючі для термоса занурити в ємність з розчином на 6 годин.
Після спливу часу необхідно ретельно прополоскати термос та всі деталі проточною водою та дати висушитись.

Якщо правильно доглядати за термосом, мити за рекомендаціями та регулярно користуватись очищувачем для термосів — ваш девайс збереже вигляд новенького на довго.