Харчовий термоконтейнер

01 march 2024

Що це за девайс, кому і навіщо він потрібен. Дізнайся більше про можливості термосів та їх використання в повсякденному житті.

Що таке харчовий термос. 

Це той самий вже звичний нам класичний термос, але адаптований для зберігання їжі.
Від термосу для чаю відрізняється в першу чергу формою, а також існуючими об’ємами, шириною горла та формою кришки.
Найпоширеніші об’єми термоконтейнерів для їжі — від 0,4 л до 0,75 л. Але існують й інші. Форма контейнера така, щоб було зручно їсти прямо з нього, як гарніри так і перші страви.
Це ємність циліндричної форми з широким горлом. У якісного харчового термоса кришка щільно закручується на різьбленні та гарантує ідеальну герметичність виробу.

Різновидів харчових термосів багато. Наприклад є набори для ланчу, що представляють собою великий термоконтейнер з нержавіючої сталі, всередині якого розміщуються кілька ланч боксів.

Для чого потрібні термоконтейнери.

Зберігання.
Харчовий термос потрібен, в першу чергу, для зберігання їжі певної температури протягом деякого часу. Термоконтейнери або термоланчбокси дають змогу брати з собою гарячу домашню їжу в дорогу, на роботу, не прив’язуватись до їдалень та не перебиватись холодними перекусами. Дитячий термос для їжі в школу — чудове вирішення проблеми нестачі часу на обід між уроками та додатковими заняттями.
Спортсмени завжди можуть перекусити та відновити запаси енергії якісним домашнім обідом, маючи під рукою ланч бокс.
Зручно мати з собою кілька термоконтейнерів в поході — це допоможе відчутно зекономити пару годин під час обідньої зупинки. Можна зранку разом зі сніданком приготувати обід, покласти його в термос, а вдень вже не витрачати час на приготування.

Харчові ланч бокси здатні зберігати тепло та холод протягом 5-8-ми годин. Для кращого збереження температури перед тим, як помістити в контейнер їжу, варто сполоснути його окропом (або холодною водою).

Приготування.
100 років тому термос був винайдений для зберігання температури вмісту. Навряд чи науковець міг тоді уявити, що колба з вакуумом буде застосовуватись для приготування їжі прямо в ній.
Але сьогодні все більше людей відкривають для себе нове застосування для термосів — приготування їжі в термоконтейнері лише за допомогою кропу.
Принципи готування: обов’язково прогріти контейнер перед початком роботи з ним, попередньо обдавши його кип’ятком, використовувати дрібно порізані сирі, сухі або сублімовані овочі, а м’ясо лише в’ялене, сушене, у вигляді консерви, ковбаси, або приготоване заздалегідь.
Готувати можна і перші страви, і гарніри і навіть десерти.

Що можна приготувати в термосі:

  • Курячий суп.
    Бульйонний кубик, вермішель, свіжі дрібно порізані або сухі овочі залити окропом та лишити напарюватись на півтори або дві години. За смаком додати сіль, спеції, свіжу зелень.

  • Суп із сочевиці.
    Сочевицю попередньо промити та лишити на ніч в холодній воді. Підготовану крупу, порізану кубиками ковбасу, сушені або свіжі цибулю та моркву, сушену зелень, лавровий лист, спеції залити кип’ятком. Сочевичний суп буде готовий через 4-5 годин.

  • Червоний борщ.
    Потрібні будуть борщова заправка, в’ялене або консервоване м’ясо. Скласти інгредієнти в термос, залити окропом та лишити на 30 хвилин.Якщо додати дрібно порізану картоплю — час приготування борщу у термосі збільшиться до 1,5-2-х годин.
  • Овочевий суп.
    Час приготування овочевого супчика — до 2-х годин. Інгредієнти — свіжа дрібно порізана картопля або суха картопля для швидкого приготування пюре, свіжі цвітна капуста, морква, цибуля, зелень, сухі спеції, сіль. За бажанням можна додати бульйонний кубик або трохи олії.
  • Макарони по-флотськи.
    Знадобляться будь-які макарони та тушонка. Чим дрібніші макарони — тим менше часу буде потрібно для приготування страви. Залити їх окропом на 30-60 хвилин, злити воду та додати консервоване м’ясо.


  • Рис з овочами.
    Рис слід обрати шліфований та пропарений. Перед приготуванням ретельно промити його. Овочі можна взяти свіжі або ж заморожену суміш. Все залити кип’ятком, додавши сіль, спеції та трохи олії. І залишити не менше, ніж на 3 години.

  • Солодка каша з сухофруктами.
    Для приготування такого гарніру візьміть кус-кус, гречані або вівсяні пластівці та улюблені сухофрукти. Сіль, цукор, масло — за бажанням. Така каша буде готуватись не більше, ніж 15 хвилин.

  • Манна каша. Краще готувати зі звичайним молоком. Довести його до кипіння, залити манну крупу, ретельно швиденько перемішати за лишити на годину. Також свіже молоко можна замінити на сухе або згущене та окріп.

  • Компот. Свіжі ягоди чи фрукти залити окропом на 2-3 години. Сухі фрукти варто залити та лишити на 11-13 годин.

  • Кисіль. Для приготування традиційного українського десерту у харчовому термосі спершу необхідно ретельно перемішати ягоди чи порізані на шматочки фрукти з кукурудзяним крохмалем та цукром. Це потрібно для того, щоб не утворювались крохмальні комочки. Пропорція крохмалю — приблизно 1,5 столові ложки на 1 літр води. Залити кип’ятком та настояти 3 години.


Догляд за харчовим термоконтейнером.

Після кожного використання посуд необхідно звільнити від залишків їжі, ретельно промити, просушити та дати провітритись. Для миття можна використовувати м’які губки та звичайні рідкі мийні засоби. А от жорсткі щітки, металеві сітки, абразивні порошки для чистки заборонені. Також не варто мити ланч бокси в посудомийній машині.


Японські харчові термоси. Чималий вибір різноманітних термобоксів є у Zojirushi.

  • Набір для ланчу . Для повноцінного обіду з кількох страв виробник пропонує великий термос із контейнерами для їжі. Зазвичай до комплектації такого набору входить стальний термоконтейнер об’ємом від 0,8 до 2,0 літрів, всередину якого складаються герметичний ланч бокс для супу, контейнери для гарніру та салату, пенал з японськими паличками, що кріпиться до корпуса термоса, ремінь або сумка для транспортування.
    Завдяки щільним кришкам запахи всередині термоса не змішуються та вміст лишається в боксах.
    Внутрішнє покриття оброблене іонами срібла, що запобігає розвитку та розмноженню бактерій.

  • Харчовий термоконтейнер. Універсальний, підходить для будь-якої страви, холодної чи гарячої. Відмінний ланч бокс для супу та інших перших страв завдяки чудовій герметичності.
    Має малу вагу, компактні розміри.
    Просто ідеальний контейнер для їжі на роботу.
    Спеціально оброблене внутрішнє покриття SlickSteel запобігає утворенню нальоту, плям та запахів. .

  • Дитячий ланч бокс. З таким дизайном та кольоровою гамою як у Zojirushi будь-яка дитина буде із задоволенням брати з собою в школу домашній обід. Корпус у термоса виконаний з міцної сталі, тому він стійкий до ударів та падінь. Кришка щільно прилягає до термоса та запобігає протіканню рідкого вмісту. Гарячий обід дочекається на вільний час у малюка — термоси зберігають температуру до 8-ми годин. .

Виявляється, харчові термоконтейнери не менш корисні, ніж термоси для напоїв. Переходь в наш інтернет-магазин та обирай термос для своїх потреб.